Автор: newscientist.com Следвайте Гласове в ТелеграмСамо 16 млади мъже оцеляват в самолетната катастрофа

...
Автор: newscientist.com Следвайте Гласове в ТелеграмСамо 16 млади мъже оцеляват в самолетната катастрофа
Коментари Харесай

New Scientist: Не е ли време да преразгледаме отвращението си към канибализма

Автор: newscientist.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Само 16 млади мъже оцеляват в самолетната злополука в Андите през 1972 година, през идващите седмици те прибягват до обезверени ограничения, с цел да останат живи, откакто задачата за издирването им е анулирана.

Научното списание New Scientists шокира читателите си с една от последните си публикации, озаглавена: „ Не е ли време за по-проницателен взор върху висшото табу: канибализма? “.

Статията се базира на нови археологически доказателства, които демонстрират, че „ античните хора са се изяждали един различен изненадващо постоянно – от време на време от състрадателни аргументи. Находките ни дават опция да преоценим нашите визии за практиката “, написа изданието. Каква е концепцията на публикацията оставяме на Вас сами да решите.

Ето какво написа New Scientist:

Това е най-голямото табу: в множеството общества концепцията един човек да яде различен е морално отблъскваща. Дори при условия, при които може да се твърди, че може да бъде целесъобразно, като да вземем за пример когато аероплан се разруши в Андите през 1972 година и гладните пасажери ядоха мъртвите, с цел да оцелеят, ние към момента имаме надълбоко омерзение към канибализма. Един от оживелите, Роберто Канеса, разказва дейностите на пасажерите като „ проваляне към нашето извънредно оскърбление “.

От етична позиция канибализмът основава по-малко проблеми, в сравнение с можете да си визиите. Ако едно тяло може да бъде завещано със единодушие на здравната просвета, за какво не може да бъде оставено да нахрани гладните? Нашето омерзение се изяснява по разнообразни способи. Може би това се дължи на обстоятелството, че в западните религиозни обичаи телата се преглеждат като седалище на душата и имат мирис на свещеното. Или може би е културно вкоренено, с корени в ранния съвременен колониализъм, когато расистките стандарти за канибала са били измислени, с цел да оправдаят послушание.

Те започнаха да съставляват „ другите “ за западните общества – и отвращението към канибализма се трансформира в принцип на тяхната морална съвест.

Множество скорошни археологически открития в този момент в допълнение усложняват метода, по който мислим за човешкия канибализъм. Изследователите са разкрили доказателства, които допускат, че нашите предшественици хоминини са се изяждали един различен изненадващо постоянно. Изглежда, че те не постоянно са го правили заради аргументите, които може да очаквате – за прехранване или да се състезават и сплашват противници – само че постоянно като погребални ритуали, с цел да почетат мъртвите.

Харесва ви или не, тогава канибализмът е значима част от нашата история. Това не значи, че би трябвало да променим отношението си към него.

Но разбирането на неговите дълбоки корени може да промени гледната ни точка към дребното култури, които към момента практикуват канибализъм през днешния ден, въпреки и единствено понякога, като агори, индуистка аскетична фракция в Индия, която го прави в гонене на трансцендентността. Тези открития ни приканват да преразгледаме отвращението си към канибализма в подтекста на нашето еволюционно минало.

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР